Ett starkt team som gärna delar med sig av sin kunskap

Havskappsegling Team Pro4u

Patrik Forsgren leder ett starkt team med lång erfarenhet inom havskappsegling. De har varit Sveriges mest framgångsrika havskappseglingsteam under de senaste åren med många nationella och internationella tävlingsframgångar. Under 2018 tog de guld och brons i WM i Haag.
De delar gärna och ofta med sig av sina kunskaper.

– Med Pro4u som sponsor får vi möjligheten att träffa deras kunder och också låta dem vara med och segla. Vi försöker alltid göra det så kappseglingsliknande som möjligt och någon gång har vi till och med kört riktiga tävlingar tillsammans med kunderna. Det fungerade över förväntan!

Föreläsningar, ledarskapsseminarier och kundevent är också en del av det långa samarbetet med Pro4u. Under 2018 deltog man tillsammans på båtmässan i Älvsjö för första gången.

– Vi ställde ut båten och berättade om projektet och vad vi håller på med. Det var massor av folk som var intresserade av vad vi gör. Vi älskar havskappsegling och segling över huvud taget och vill bidra med att skapa intresse kring den typen av segling vi håller på med, berättar Patrik.

– I linje med vårt mål att skapa intresse kring havskappsegling är vi i full gång att tillsammans med KSSS skapa KSSS akademin. Denna kommer rikta sig mot ungdomar och där kommer finnas utbildningar inom olika områden i tillägg till de traditionella seglarutbildningarna. Havskappsegling kan vara ett naturligt steg från att segla jolle. En fortsättning man kan hålla på med länge.

Vi har länge arbetat tillsammans med yngre förmågor och provat lite olika upplägg kring det. Förra året hade vi t ex ungdomar som seglade upp båten från Göteborg till Stockholm. Akademin blir ett sätt att göra ett ordentligt paket av vårt arbete. En sådan utbildning kan göra det lättare för dem som vill jobba professionellt med segling eller vill ut i världen och ha en försörjning inom segling för en kortare eller längre tid. Kanske vi hittar någon på akademin som vill segla med oss i Team Pro4u.

Teamet vill ständigt utvecklas och drivs av en nyfikenhet att förbättra även sådant som fungerar bra. De senaste fem åren har de bytt mast, roder, köl, segel och ändrat på design. I år är det kölens tur att få ytterligare uppmärksamhet. Denna gång är det den nedre delen på kölen som ska bytas ut.

Vår kontinuerliga läroprocess har gjort att vi stegvis skruvat upp både vår egen ambition och båtens kapacitet. För oss är lärandet minst lika viktigt som resultaten då vi hela tiden vill utvecklas som seglare.

Samarbetet med Pro4u är mångårigt. Som ett gemensamt kitt finns synen på förändringsledning och viljan att vara frikostig och dela med sig av sin kunskap till våra nätverk. Pro4u:s förändringsledare inspireras av Patrik och hans team, och Patrik är i högsta grad en förändringsledare som inspireras av Pro4u.

Några av Team Pro4us utmärkelser:
VM och EM guld sju år i rad sedan 2012 som bästa amatörbåt
Medalj totalt i VM och EM sju år i rad sedan 2012
Svenska Seglarförbundets utmärkelse Årets Havskappseglare för tredje gången under 2018