Roger Nilsson om Team Pro4u

Säsongen 2021 hade Team Pro4u med Roger Nilson som navigatör i besättningen. Roger är känd för sina stora erfarenheter från havskappsegling. Inte minst från alla jorden runt havskappseglingar han hunnit med i sin 50 åriga karriär som havskappseglare. Det har blivit både VM, EM, Volvo Ocean Race och mycket mer. Roger har seglat fler varv runt jorden än någon annan svensk, åtta varv runt vår planet! Världsrekord i hastighetssegling jorden runt finns också på CV:n. 50 dagar, 16 timmar, 20 minuter och 4 sekunder i katamaranen Orange II.

Förutom seglingskarriären så har Roger varit aktiv som läkare, ortopedkirurg, författare, föreläsare och sedan 2009 arbetat med behandling av beroendeproblematik.

Vi fick en pratstund kring säsongen med Team Pro4u och vad han tycker om båten och besättningens prestationer.

Hur kom du i kontakt med Team Pro4u?
Det var när jag seglade med en norsk båt i VM i Holland 2018. Vi vann i klass B och Team Pro4u seglade i klass C. Patrik (skeppare på Team Pro4u) och jag träffades och i den vevan frågade han mig om jag ville segla med dem i Sandhamn Open 2019 och det ville jag gärna. Det gav mersmak och 2021 var jag i besättningen hela sommaren.

Hur har det varit att vara del av besättningen på Team Pro4u?
Det har varit så roligt. Team Pro4u är det mest högpresterande teamet som funnits från Sverige i internationella sammanhang, de senaste nio åren. Man får gå tillbaka till 70 – 80-talet för att hitta någon annan båt som lyckats så bra.

Besättningen är verkligen väloljad och hanterar båten riktigt fint. Jag kan inte minnas att det var en enda manöver som trasslade till sig ordentligt som det ofta kan göra. Inte en enda gång faktiskt. Trots att alla seglar som amatörer så kan jag säga att besättningen är helt i världsklass om jag jämför med de professionella team jag seglat med. De är lika bra som de bästa team jag seglat med under min karriär.

Kan du beskriva team-känslan på Team Pro4u?
Det kan nog sammanfattas med ett extremt bra ledarskap, både tekniskt, socialt och psykologiskt. Patrik kan hantera det mänskliga grundmaterialet på ett mycket fint och bra sätt. Detta får teamet som ju är amatörseglare att segla på professionell nivå. Jag brukar beskriva seglingssporten som en kombination av någon typ av motorsport och någon extrem team-sport som fotboll eller hockey. Skillnaden är att man ofta är med sitt lag dygnet runt. Då krävs det en väldigt bra teamkoordination vilket Team Pro4us besättning verkligen har. Regeln att man som besättningsmedlem ska vara med hela säsongen skapar en enorm styrka. Man jobbar ihop under längre tid och mot samma långsiktiga mål. Det är också häftigt att vi har det åldersspannet vi har i teamet. Från yngsta medlemmen på 21 år till äldsta, jag själv som hunnit bli 73 år.

Team Pro4u har dessutom en projektledning på högsta nivå. Och då inkluderar jag de team jag själv projektlett.

Vad har du för tankar kring utrustningen på båten?
Det är faktiskt den mest välorganiserade havskappseglingsbåt jag sett. Även fast det är en uppgraderad standardbåt så är den otroligt välutrustad. Det råder en slags perfektion som märks när jag kliver ombord på Team Pro4. Jag känner mig otroligt bekväm inom mitt område på denna båt. Det beror ju på Patriks kunnande inom så många områden. Allt från mjukvara, hårdvara, elektronik, segel, skrov, mätetal och såklart besättning och team-ledning. Att som amatörer hävda sig internationellt på det sättet Team Pro4u gör vill jag säga är helt unikt. Jag är otroligt imponerad!

Jag önskar Team Pro4u extremt mycket lycka till i framtiden. De är verkligen värda sina framgångar som är resultatet av teamfokuserat hårt arbete.

Följ Team Pro4u här