Solceller

Flera gånger per år samlas vi för kontorsmöten med våra seniora partners och då har vi alltid ett tema att prata om. Igår var temat solceller, och några av våra seniora partners fick presentera sin story om varför de valt att installera solceller, vad resultatet blev efter några år, och såklart fick vi svar på många frågor. Längst erfarenhet hade Kennet som installerade redan 2012 men alla som delade med sig av sina erfarenheter hade haft dem mer än ett par år. 

Vi hoppas att mötet kommer inspirera fler att installera solceller. 

Här kommer lite inspiration och tips

 • Alla senior partners som har solceller är nöjda med sin installation och skulle rekommendera andra att göra samma installation.

 • Innan du installerar solceller så behöver du ha koll på dina förutsättningar.

  Det finns mycket samlad information om soltimmar och förväntade effekter. Du kan själv kolla dina förutsättningar för solljus på solkartan för Stockholmsregionen här: https://www.energiradgivningen.se/solkartan/

 • De beräkningar som installatören gjort av förväntad elproduktion har i alla fall stämt väldigt väl med det verkliga utfallet.

 • Du kan sälja din överproduktion av KWh när dina solceller producerar el som du inte nyttjar vid tillfället.

  Om du dessutom miljöcertifierar din anläggning får du några ören extra när du säljer ditt överskott. 

 • Det är enkelt att följa både produktionen och konsumtionen av el, och se på hur användningen löper under dygnet genom den app man har i sin installation.

  Detta ger en tydlig överblick och man lär sig mycket om den egna elkonsumtionen och många tycker att man blir ”smartare” i sin elförbrukning. 

 • Från den 1 januari 2021 gäller ett nytt bidrag för solceller, ett så kallat grönt avdrag.

  Solcellsbidraget ges i form av ett skatteavdrag på 20 % (tidigare 15 %) av material- och arbetskostnader. Du kan som mest få 50 000 kronor i bidrag per person och år av det nya investeringsstödet för solceller. 

Fördelar med solceller

Lönsamt & har kort återbetalningstid. Beroende på din användning och placeringen av solceller så kan vi säga att investering i solceller har en återbetalningstid på mellan 8 – 15 år. Solpaneler har en livslängd på minst 30 år, vilket innebär att alla intäkter efter  återbetalningstiden ger solceller ren vinst. 

Ökar värdet på ditt hus. En solcellsanläggning höjer husets värde och ger ett högre taxeringsvärde på bostaden. Förutom värdehöjningen så är installationen inklusive material avdragsgillt vid en försäljning av bostaden. 

Tysta & underhållsfria.  Det krävs i princip inget underhåll av solceller. Eftersom det inte finns några rörliga delar i solpaneler är det inte heller något som förbrukas vid användning, och det är därför sällan något som går sönder. Det lilla underhåll av solcellerna man förväntas göra är att byta ut växelriktaren efter ca 10 – 20 år. Solceller orsakar varken ljud eller buller, vilket gör att det inte stör omgivningen.