I söndags började VM i havskappsegling i Haag, Holland. Team Pro4u är på plats och fick en bra start i de första två offshore seglingarna på totalt 135 distans.

Efter ca 27 timmars segling kom Team Pro4u i mål ca 15:30 på måndag eftermiddag med en sjätteplats i offshore race ett och en seger i offshore race två i Klass C med 49 båtar som de tävlar i!

Det var viktigt för oss att få en bra start av VM eftersom speciellt det andra offshore racet kommer hänga med i hela resultatserier och generellt är det alltid skönare med en bra start och nu har vi fått det och det är väldigt bra. Men detta är bara de första två av totalt 9 planerade race så väldigt mycket är kvar, bara att fortsätta nöta på, säger Anders Mårtensson trim.

Offshore-racet startade utanför Haag och gick utanför Hollands kustlinje norrut och både in mot land och ut mot havet. Banan var rolig och varierande med både kryss, läns och andra typer av bogar fanns samt att den var utmanande med flera vägval där både vind och ström spelade stor roll.

Årets havskappseglings-VM är det första där man kombinerar de största internationella mätreglerna ORC och IRC och resultatet beräknas enligt båda mätreglerna och vägs sedan samman till en total placering. Det verkar fungera bra och toppbåtarna idag hade liknande resultat i de båda systemen och i race två, som vi lyckades vinna, var vi först både enligt ORC och IRC.

VM fortsätter till fredag och imorgon planeras det två banseglingar och totalt är det 9 race planerade. VM samlar i år mer än 800 tävlande från 15 nationer och det är båtar med från länder som normalt mest tävlar i IRC och länder där man mest använder ORC vilket är väldigt roligt.

Pro4u är huvudsponsor för Team Pro4u båten och samarbetet inleddes under 2014. Läs mer.

Läs mer om första dagens segling för Team Pro4u i VM i Haag: