Kappseglingsbåten Team Pro4u:s framgångsrike skeppare, Patrik Forsgren, berättar om vilka agila arbetssätt som fungerar i ett kappseglingsprojekt.

Idag höll skepparen för den mycket framgångsrika kappseglingsbåten Team Pro4u, Patrik Forsgren, ett frukostseminarium med temat;

”Agil förändringsledning med ständiga förbättringar, parallellt med traditionell projektledning”.

Förutom en fantastisk utsikt högst upp i Wenner-Gren Center, med ett Stockholm från sin bästa sida, fick deltagarna höra om alla likheter det är mellan att driva ett kappseglingsprojekt och ett normalt projekt.

För Patrik är det viktigt som ledare av sin besättning, var och en med olika specialiserade uppgifter genom delegerat ansvar, att tillsammans som grupp nå uppsatta mål.

Målsättningen är enligt Patrik, oavsett om det rör sig om ett kappseglingsteam eller ett projekt, att lyckas kombinera ett agilt förhållningssätt med traditionell projektledning och kvalitetsarbete. Vissa arbetsuppgifter ligger fast vid samma tidpunkt år efter år t.ex. planeringssamtal i oktober november, fastställande av nästa års besättning i december/januari, låsning av kappseglingsplanen i vecka åtta. Andra nyutvecklade moment är effektivare att genomföra med ett agilt arbetssätt där man snabbt kan testa om de leder till snabbare segling.  Allt för att ta båten eller projektet snabbt framåt med bibehållen kontroll.

Här kan du ta del av Patriks presentation

Presentation frukostseminarium Patrik Forsgren, Team Pro4u