Ett lyckat projekt hos Vattenfall Eldistribution

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vattenfall Eldistributions anpassning till ny lag om energiskatt

Den 1 januari 2018 flyttades skattskyldigheten för energiskatt på el från elhandelsföretagen till elnätsföretagen efter beslut från Riksdagen. Vattenfall Eldistribution blev därmed skattskyldiga oavsett om de kunde fakturera sina kunder energiskatt eller ej. Med en omsättning på 10 miljarder är skattdelen på 3-4 miljarder inga småpengar.   

Harriet Kullberg, förändringsledare från Pro4u har lett Vattenfalls projekt för uttag av energiskatt

”Harriet kom ombord med en mycket tydlig deadline och med många utmaningar. Det fanns IT-mässiga utmaningar, resursproblematik, prioriteringsproblematik och stora risker.” 

”Vi gick i mål i tid, under budget och har idag ett fungerande system för att både betala in skatt och fakturera våra kunder energiskatt.”

Eva Vitell, Verksamhetschef på Vattenfall

  I detta kundcase beskriver vi hur Vattenfall Eldistribution tog sig an den nya arbetsuppgiften tillsammans med Harriet Kullberg – en av Pro4u:s seniora förändringsledare.
Harriet Kullberg (t.v.) senior förändringsledare på Pro4u tillsammans med Eva Vitell, Verksamhetschef på Vattenfall Eldistribution

Harriet Kullberg (t.v.) senior förändringsledare på Pro4u tillsammans med Eva Vitell, Verksamhetschef på Vattenfall Eldistribution

Framgångsfaktorer som lyfts fram i kundcaset
  • Vi premierade och uppmuntrade samarbete mellan funktioner som inte alltid brukar samarbeta. Projektet bedrevs i en tajt projektgrupp.
  • Utmaningar har eskalerats i tid och på ett tydligt sätt så att alla i styrgruppen förstod vilken stöttning som behövdes för att säkerställa att projektet kunde jobba på.
  • Ett tydligt ledarskap med inriktning mot samarbete, struktur och en otrolig låsning på målet.
  • Projektteamet bestod av erfarna, lojala och engagerade medarbetare som alla kände sitt ansvar för resultatet. Det gjorde väldigt mycket för projektet. Jag som projektledare kunde koncentrera mig på att leda och följa upp arbetet, entusiasmera teamet och coacha samarbetet mellan de olika verksamhetsgrenarna.
  • Kontinuerligt bevaka riskhanteringen och tillgången på nyckelresurser.
  • Löpande hantera prioriteringsfrågor.
  • Vi hade mycket hög prioritet som projekt inom Vattenfall. Projektägaren och styrgruppen var verkligen närvarande hela vägen.

Ladda ned och läs hela kundcaset här:

[/vc_column_text][vc_separator][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/1″][sc_calltoaction title=”TCVDMyVBNHMlMjBmbGVyJTIwYXYlMjB2JUMzJUE1cmElMjBrdW5kY2FzZQ==” subtitle=”” button=”1″ button_link=”url:http%3A%2F%2Fwww.pro4u.se%2Fkundcase%2F|title:Kundcase|target:%20_blank|”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]